Siti Nurhaliza

“Bisakah”

Setelah 2 hari berlalu, hati saya masih pedih bagai dipanah duri. Saya ingin sangat berkongsi kesedihan saya tetapi tidak tahu bagaimana kerana buletin board di SZ ditutup. Memandangkan ini merupakan satu-satunya saluran yang boleh saya gunakan, silalah mengizinkan saya berkongsi kesedihanku bersama anda semua.
 
10 tahun berlalu. Saya tahu kami semua telah dan tidak pernah berhenti memberi semangat dan sokongan dalam apa jua pertandingan atau activiti yang CT sertai sebelum ini. 10 tahun merupakan jangka masa yang agak panjang. Dari Juara Lagu 96 sehinggalah Konsert RAH. Saya tidak pernah berhenti mengharap… mengharapkan yang terbaik untuk CT. Kalau CT menang dalam JL, AIM atau pertandingan lain, saya gembira. Kalau kalah, hati saya berkata, "Pasti akan berjaya lain kali! Jgn putus asa!" Konsert yg diadakan semuanya berjaya menarik perhatian para peminat dari segenap masyarakat (tanpa mengira umur, bangsa dan agama) Ini kerana kami, Se-Malaysia kagum dan bangga dgn seorang individu yg bernama Siti (satu nama yang biasa, tetapi mempunyai aura yg LUAR BIASA).
 
Setelah Konsert RAH, bermulalah cerekarama CT-DK. Mula-mula, saya percaya 100% bhw CT dgn DK hanya kenalan perniagaan. Cerita tentang Fadzley pun muncul serentak tetapi agak perlahan. Saya tidak percaya kepada semua berita yg ditulis di atas dada surat khabar. Saya menempis segala kenyataan yg ditulis kerana saya hendak penyataan tentang jodoh CT datang dari mulut CT sendiri. Tanggal 17 Julai 2006, mulut CT akhirnya berkata, "Saya kagum dengan sifat beliau yg sayang pada anak-anak"… Air mataku mengalir tanpa henti… di dalam hatiku. Setelah lama berita mengenai CT-DK dilaporkan oleh pihak media, CT & DK selalu menolak untuk memberikan komen. Kenapa pada hari ini baru kebenaran itu didedahkan dgn penuh kejamnya sekali. Bagaikan seorang penternak ayam yang membela anak ayam seekor… Memberikan makan, minum dan segala-gala yg terbaik kpd anaka ayam itu. Tetapi pada satu hari, apabila anak ayam dewasa, penternak itu terus sembelih ayam itu tanpa belas kasihan… darah mengalir tanpa henti…
 
Tetapi jikalau kita semua berada di tempat CT sendiri… adakah CT tidak keliru? Adakah CT tidak pernah berfikir, sama ada pilihannya betul atau salah? CT tidak takut? CT tidak takut menyesal? Saya percaya, CT sendiri lebih mengenali dirinya sendiri… lebih memahami kehendak beliau sendiri… sama ada pilihannya betul atau salah… Walaupun kita semua merasakan pilihan CT itu tidak betul, saya percaya CT tahu bahawa pilihannya adalah sesuai kepada kehendak dia sendiri… Selama ini, kita semua mengharapkan yg terbaik untuk CT. Kali ini, biarlah CT sendiri pilih yg terbaik untuk dirinya… Boleh?
 
Walaupun saya masih sedih selepas kenyataan tentang perkahwinan CT-DK diumumkan, saya berharap kita semua dapat memberikan yg sokongan kita yg selama ini tidak pernah putus-putus kepada CT untuk kali yg terakhir… (Selepas perkahwinan itu, terpulanglah kepada anda semua sama ada untuk menyambungkan sokongan anda kepada CT.) Saya secara peribadi mendoakan kebahagiaan kepada CT dalam hidupnya selama-lamanya.
 
Akhir sekali, saya ingin berkongsi seperkara iaitu lagu "Bisakah". Jika anda semua menghayati lirik lagu ini, anda akan tahu/ faham bahawa CT betul-betul inginkan doa dan restu kita semua. Lagu ini tersusun di dalam album sebagai lagu yg terakhir. Ini mungkin mesej yg terakhir dalam hidup solo CT kepada peminat supaya memaafkan kesalahan CT dan memberikan peluang kpdnya untuk terus dicintai… Hayatilah lagu ini… (setiap kali saya mendengar lagu ini, air mata akan mengalir… kenapa?)
 
Bisakah yang terpadam dinyala… bisakah yang dusta dicinta…
Walaupun himpunkan sesalku, Bisakah terbuka… kalbu…
Bisakah yang benci disayangi… bisakah hatiku dimaafi…
Walaupun himpunkan sesalku, Bisakah terbuka… kalbu…
 
*Air mata mengalir…
 

1 thought on ““Bisakah””

  1. hi waikhong dearie, this is a great post in bahasa melayu. cheer up my dear friend;0)it is her decision and we ought to respect her.as long as she is happy and we should all be happy for her.hugs…take care.i hav updated my blog. go check it out
     

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s